Jelentősen átalakultak a hétköznapjaink a koronavírus-járvány miatt. Biztos, hogy ez még hónapokig így lesz, de az sem kizárt, hogy bizonyos változások hosszú évekre átformálják a társas érintkezés szabályait, így a munkaviszonyokat is. Összegyűjtöttük, melyek azok a legfontosabb cselekedetek, amelyekkel egy könyvelő rövid és hosszú távon egyaránt megóvhatja az egészségét. Ha teheted, a saját érdekedben tarts be minden javaslatot!

1. Kerüld a személyes kapcsolatot!

A könyvelői szakma olyan, ahol van jelentősége a személyes találkozásoknak, a négyszemközt történő megbeszéléseknek, így alakulhat ki a bizalom az ügyfelekkel. A járványhelyzetben azonban ezeken a szokásokon muszáj változtatni, ha van rá lehetőség. Amennyiben a könyvelői irodád fogad ügyfeleket, biztosítani kell a higiéniai körülményeket. Legyen kihelyezve kézfertőtlenítő, és igyekezz kijelölni egy állandó helyet, szobát a megbeszéléseknek. Nincs rá szükség, hogy egy partner az egész helyiséget bejárja, minden kollégával találkozzon, megoldható az együttműködés enélkül is. Még jobb megoldás, ha átállsz az online kapcsolattartásra. A meglévő ügyfelek papírjait így is kezelni lehet, a kapcsolattartásra és a NAV felé való adattovábbításra is minden rendszer jól ki van építve. Használd még többet az e-mailt, a telefont, kezdeményezz videókonferenciát, ezek mind azt segítik, hogy ne hozd magad veszélyes helyzetbe. Ha pedig valami tényleg csak személyesen oldható meg, a biztonságot mindig tartsd a szemed előtt.

 

2. Ne ess át a ló túloldalára!

 

Egy vállalkozás felépítésekor, fejlesztésekor, de a jelenlegi válsághelyzetben is sokan temetkeznek a munkába. Ezzel nincs baj, ám ha valaki „túltolja”, a nap minden percében a maximumon akar teljesíteni, nem hagy magának időt élni, annál egészen hamar jelentkezhetnek a kiégés jelei, valamint az egészsége is veszélybe kerül. Szakértők sokat elemezték ezt a témát: gyakori javaslat, hogy elég, ha nyolcvan százalékon pörög az ember. Ha ugyanis mindig a száz százalék a cél, folyamatosan csalódsz majd, hiszen ezt képtelenség minden egyes nap elérni. Időszakosan megy, állandóan lehetetlen. Esélyt kell hagyni a kollégákkal való beszélgetésre, egy kávéra, egy nyugodt ebédre. Le kell tudni zárni a munkát, hogy minőségi időt tölthess a családdal, megnézhess egy filmet, edzhess. A munkának csakis akkor van értelme, ha annak gyümölcsét is élvezi az ember. A jelenlegi gazdasági helyzetben sokan a megélhetésért küzdenek, de ilyenkor sem szabad elfelejteni, hogy a munka nem az egyetlen fontos dolog az életben. És biztos, hogy nem a legfontosabb. 

3. Mozogj rendszeresen!

 

Unalomig ismételt tanács, de a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a teljes élethez. Csökkenti a stresszt, beindítja a vérkeringést, formában tartja az izmokat. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap le kell nyomni egy egyórás köredzést az irodában vagy az otthonodban, bár meg lehet célozni ezt a szintet. Alaphelyzetben viszont elég, ha nem ülsz egész nap a monitorhoz és a számítógéphez ragadva. Óránként sétálj egyet, ha telefonon hívnak, menj ki a friss levegőre, mozgasd át magadat közben. Nyújtózkodj ki, „tekergesd meg” a testrészeidet, ha már elgémberedtek. Hiába ülsz egy irodában, minden lehetőséget próbálj meg megragadni, ami legalább egy kicsi mozgással jár. A tested hálás lesz érte!

Elfoglalt könyvelőből hatékony

cégkapus üzenetek automatikus letöltésével

4. Figyelj a testtartásra, a légzésre!

 

A mozgás mellett az is fontos, hogy ülés közben megfelelő testtartást vegyünk fel. Egyenes legyen a hátad, húzd ki magad. Ha folyamatosan előre dőlsz, a fejed súlya jelentősen megterheli a gerincedet, ez hosszú távon hátfájást eredményez majd. Ha viszont figyelsz az egyenes testtartásra, rengeteg bajt megelőzhetsz. Eleinte nehéz lesz erre figyelni, de egy idő után automatizmussá válik. Ha mégis problémát okoz az átállás, próbáld ki a speciális térdeplőszékeket, fitneszlabdákat. A légzésnek is fontos szerepe van a hétköznapok során. Az ajánlott az orron át végzett hasi légzés, ez a legjobb a szellemi teljesítőképességünk szempontjából. Sokan vesznek levegőt a szájukon át, de erről könnyű leszokni: ha épp nem beszélünk senkivel, csukva kell azt tartani munka közben. Egyszerű, de hasznos tanács!

5. Ne hanyagold el a pihenést!

 

Ezt részben már érintettük, amikor azt mondtuk, általában elég nyolcvan százalékon teljesíteni. Ehhez kapcsolódva fontos a pihenés rendszeressé tétele, a napi szintű legalább hét-nyolc óra alvás. Ha ez nincs meg, és soha nem pihened ki magad, romlik a teljesítményed, és a tested is jelezni fog. Egész biztos, hogy legtöbbször nincs értelme éjfélkor, hajnal kettőkor belekezdeni egy nagyobb munkába, megvár az reggelig. Persze vannak határidők, amiket be kell tartani, az adóbevallások leadása mindenkinek húzós időszak, ilyenkor belefér az éjszakázás. De ha a mindennapjaidat úgy alakítod ki, hogy csak akkor végzel a feladataiddal, ha még éjszaka is fent maradsz, vagy hajnalok hajnalán kelsz, abból semmi jó nem sül ki.

6. Figyelj az egészséges táplálkozásra és a folyadékbevitelre! 

 

„Csak bekapok valamit ebédre” – a könyvelők többsége kimondta már ezt a mondatot, és itt is igaz, hogy néha belefér, viszont az egészséges, rendszeres táplálkozást nem lehet elhanyagolni. Tilos folyamatosan gyorsételeken élni, ez nem jelenthet állandó megoldást. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos táplálkozásra, meleg ételekre van szükség, így marad energiája a testnek, az agynak a munkavégzésre. Ide tartozik a folyadékbevitel is: a hidratáltság elengedhetetlen az irodában. Ha tudod, mérd, mennyi vizet iszol, és kerüld a cukros löttyöket, azok csak hátráltatnak. A napi két liter a minimum egy felnőttnek, de jobban jársz, ha a hármat célzod meg. Kávé? Nincs vele gond, egészséges az anyagcsere szempontjából, a koffein is csökkenti a depressziót, de csak ha módjával fogyasztod. Az nincs rendben, ha reggel két-három kávéval indítasz, kimarad a reggeli, és egy szendvicset eszel ebédre. Ha viszont egészségesen étkezel, és reggeli után, valamint az ebédet követően megiszol egy-egy kávét, az előnyösen hat a szervezetedre. Este nincs értelme, ártasz vele magadnak, ha nem akarsz majd éjszakázni, ahogyan feljebb már javasoltuk, a kávéra sem lesz szükséged. 

7. Állítsd be jól a monitorodat!

 

Nem csak a helyes ülőhelyzet fontos, hanem az is, ilyen pozícióban tartod a fejed egész nap. Azzal pedig értelemszerűen állandóan a monitort bámulod. Ha ezt rossz pozícióban, rossz fényviszonyok között teszed, az fáradékonysághoz, fejfájáshoz vezet. A monitor elhelyezésénél, a magasság beállításánál arra figyelj, hogy a fej maradjon egyenes, a szemeddel pedig kicsit lefelé kelljen nézned. Ez körülbelül tíz-tizenöt fokot jelent. Ezt az értéket kutatások határozták meg, anatómiailag ez a legjobb az emberi szemnek. Sokaknak hasznos segédeszközt jelent a monitorszemüveg, amely csökkenti a számítógép által kibocsátott mesterséges fényt – ezen a monitor fényerejének megfelelő beállításaival is mérsékelhetünk. Nagy a jelentősége az iroda megvilágításának: hosszú távon felejtsd el a kis olvasólámpát, munkavégzésnél használd a maximális fényt, ami az adott szobához lett kialakítva, és ügyelj arra, hogy a nap ne süssön rá a képernyőre. A legmegfelelőbb megvilágításnak a mennyezetről érkező szórt fényt tartják – ezzel segítesz a szemednek, kevésbé erőlteted meg.

8. Próbáld ki az álló munkavégzést!

 

Mi a legjobb megoldás az ülőmunka okozta problémákra? Az állómunka! Lehet, hogy elsőre szokatlannak hangzik, de érdemes álló irodai pultokat is kialakítani a napi munkavégzéshez. Ezzel elérhető, hogy a testünk nem préselődik össze órákra, a tartásunk természetes és egyenes marad, és a légzésünk is szabályos lesz. Azt is lemérték, hogy az állással több kalóriát égetünk el, és csökkentjük bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. Sok munkakörben az álló feladatvégzés megoldhatatlan, szerencsére könyvelőként azonban választható ez a megoldás. Nem muszáj egész nap, nyolc órában ácsorogni: elég, ha néha fogod a laptopod, vagy a jegyzeteidet, papírjaidat, és egy időre átállsz az erre kialakított helyre. Felszabadító érzés lesz ez a testednek, jót tesz a vérkeringésednek, és kimozdítod magadat a megszokott helyzetből. Akár egy kollégával felváltva is megoldhatjátok ezt, egymást emlékeztetve az állómunka pozitív hatásaira.

Segítség az elfoglalt könyvelőknek

cégkapus és ügyfélkapus üzenetek letöltése

üzenettípusonként beállítható nyomtatásra, vagy letöltésre

időzíthető letöltés

adószámlák lekérdezése

riasztás a kényes üzenetekről

... és mindezt teljesen AUTOMATIKUSAN! Próbáld ki most 2 hétig ingyen!