Egy vállalkozás működtetése során léteznek alapigazságok, amelyeket ugyan nem kötelező betartani, ám lényegesen sikeresebbé válhatsz, ha hiszel bennük, és ezekhez alakítod a tevékenységedet. Ezek az alapigazságok egy könyvelő számára is segíthetnek abban, hogy folyamatosan fejlődő praxist tudjon kiépíteni. Nézzük a legfontosabbakat!

1. Foglalkozz minél többet a vállalkozásoddal!

Egyszerű tanács, mégis az egyik legfontosabb. Sokan azt hiszik, van egy jó ötletük, és elég azzal a kezdeteknél foglalkozni, utána megy minden magától. Van egy rossz hírünk: nem megy! Egy vállalkozás beindítása, üzemeltetése tele van buktatókkal, megoldásra váró feladatokkal, váratlan helyzetekkel. Ezekkel csak akkor birkózik meg az ember, ha rászánja az időt, figyeli a fejleményeket, követi a trendeket. Nem véletlen, hogy a legtöbb sikeres ember már hajnalban felébred, és reggel 8-ig elintéz annyi feladatot, ami másnak egy teljes napjába kerülne. Bár azt nem ajánljuk, hogy éjjel-nappal a munka járjon a fejedben, de minél többet foglalkozol a fontos dolgokkal, annál jobb minőséget tudsz biztosítani az ügyfeleidnek.

Ami könyvelőként talán a legfontosabb, vagy leginkább feledésbe merül, hogy a könyvelői vállalkozás vezetése nem egyenlő azzal, hogy könyvelsz az ügyfeleidnek! Legalább ilyen fontos a folyamatos marketing, hatékony értékesítés, automatizált munkafolyamatok, HR is! Ha ezekkel nem foglalkozol, akkor az nem egy vállalkozás, és végül sokkal nagyobb lesz a bukás valószínűsége!

2. Ne fásulj bele! Ha kell, változtass!

Bármit csinálsz, hosszú távon csak akkor megy majd jól, ha szereted csinálni. Kényszerből, unottan, kötelező jelleggel nem lehet, pontosabban nem lehet jól működtetni egyetlen céget sem. Ezért fontos, hogy olyasmibe vágj bele, amit szeretsz, de ez csak az első lépés. Az évek során biztos, hogy ez a lelkesedés csökken, esetleg el is megy a kedved az egésztől. Ilyenkor ne add fel: maradj motivált, változtass, keress új kihívást, alakítsd át a vállalkozásodat úgy, hogy újra örömet nyújtson a számodra.
Ezt az ügyfeleid is értékelik majd!

A könyvelőkre ez különösen igaz lehet, hiszen a sokszor száraz, monoton munka bizony könnyen kiöli a kezdeti lelkesedést. Ha eljutottál idáig, amit akár kiégésnek is nevezhetünk, akkor pihenj egy nagyobbat, ne vállalj be minden munkát, szánj több időt magadra! Hidd el, hogy egy kis feltöltődés után sokkal nagyobb munkabírással fogod tudni újra belevetni magad a munkába!

Elfoglalt könyvelőből hatékony

cégkapus üzenetek automatikus letöltésével

3. Tanulj meg más lenni!

Ne másolj soha senkit. Ne próbáld leutánozni a konkurenciát. Persze a jól működő praktikákat be lehet építeni a saját rendszeredbe, de fontos, hogy valamiben mást tudj nyújtani, mint a riválisok. Egy sikeres vállalkozó pontosan átlátja, mitől jobb, mint a többiek, és erről képes meggyőzni ügyfeleit. Merj újítani, akár menet közben is, és rugalmasan alkalmazkodj a kihívásokhoz. Az eredetiség kifizetődő: már egy apró változtatás nagy különbséget jelenthet.

Ilyen megkülönböztető lehet, ha egy kifejezett iparágra szakosodsz, például te vagy a szoftvervállalkozások könyvelője. Vagy ha olyan extrákkal kényezteted az ügyfeleidet, mint a Riport alkalmazás, amivel a könyvelési  adatokat könnyen érthető formában tudod prezentálni a cég vezetőinek.

4. Mindig képezd magad!

Nincs olyan, hogy mindent tudsz egy vállalkozásról, hiába vagy benne kiemelkedő. Tanulni, fejlődni mindig lehet. Ráadásul temérdek kiváló tartalom elérhető már ingyen is az interneten. A sikeres vállalkozó figyeli az aktualitásokat, elolvassa az új tanulmányokat, meghallgatja a szakterületét érintő podcastokat. Igyekszik hozzájutni minden információhoz, ami segítheti vállalkozása sikerét, előrejutását. Ha egy könyvből, előadásból akár csak egyetlen hasznos mondat megragad benned, amit aztán fel tudsz használni, már megérte.

Itt visszacsatolnánk az első témához. Nyilván könyvelőként folyamatos továbbképzésben veszel részt.
De ez csak a könyvelés része a vállalkozásodnak! Képzed magad a marketing és a többi hasonlóan fontos területen is, ha azt szeretnéd, hogy a vállalkozásod naprakész legyen!

5. Sose add fel!

Ez is egy általános tanács, ám kiemelkedően fontos. Mert a siker nem jön egyik napról a másikra. Meg kell érte küzdeni. Túl kell jutni a nehézségeken, a válságokon, kezelni kell a krízishelyzeteket. Órákig lehetne sorolni az olyan világcégeket, amelyen egy garázsból indultak, és a szakértelem mellett a türelem jelentette számukra az áttörést. Ha a fentieket betartod, és kiküszöbölöd a hibákat, nincs olyan, hogy a kitartás ne hozna eredményt.

Biztos a saját ügyfeleidtől is számtalan ilyen történetet hallottál már a kitartásról, és a jól megérdemelt jutalomról! Ha elbizonytalanodnál, gondolj ezekre a történetekre, és küzdj tovább!

Ha pedig szívesen olvasnál gyakorlatiasabb ötleteket, hogyan tudsz időt szakítani a fejlődésre, akkor olvasd el 5 időgazdálkodási tippünket!

Segítség az elfoglalt könyvelőknek

cégkapus és ügyfélkapus üzenetek letöltése

üzenettípusonként beállítható nyomtatásra, vagy letöltésre

időzíthető letöltés

adószámlák lekérdezése

riasztás a kényes üzenetekről

... és mindezt teljesen AUTOMATIKUSAN! Próbáld ki most 2 hétig ingyen!