Az alábbiakban olyan fogalmakat gyűjtöttünk össze, melyek ismerete segítség lehet a könyvelők digitális átállásában.

A listát folyamatosan bővítjük. Ha keresel valamit, de nem találod a szótárban, írd meg hozzászólásban, és megírjuk hozzá a magyarázatot!

Adatimport

Amikor egy szoftverbe (jellemzően más szoftverből kinyert) adatokat töltesz be, akkor adatimportról beszélünk. Minden programba csak olyan szerkezetben, formátumban lehet adatot (be)importálni, amilyenben az fogadni tudja. Ezért léteznek olyan egyezményes sztenderdek, melyeket használva a programok kiexportált adatait más programok be tudják importálni.

Adatexport

A fenti vonalat követve adatexportnak hívjuk, amikor egy szoftverből adatot nyerünk ki. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha az adott programnak van adatexport funkciója. Amennyiben rendelkezik export funkcióval, akkor vagy az adatimportnál már említett sztenderdizált szerkezetben lehet az adatokat kiexportálni, vagy épp ellenkezőleg, szándékosan olyan formátumban, hogy más program ne, csak és kizárólag az a program tudja azt olvasni, importálni.

XML

Az XML (Extensible Markup Language) egy olyan nyelvezet, mely leginkább dokumentumokat ír le, definiál oly módon, hogy az könnyen érthető legyen mind a számítógépek, mind pedig a felhasználók számára. Az XML nyelvet úgy alkották meg, hogy az egyszerűen, általánosan használható legyen mindenhol, szerte az egész interneten. Mindemellett számos emberi nyelvet, különböző írásjeleket is támogat, így mára már széles körben elterjedt sztenderdként alkalmazzák. Nagyon sok program adatexportjában, -importjában, valamint programok egymáshoz való kapcsolódásakor is az XML nyelvet használják.

Elfoglalt könyvelőből hatékony

cégkapus üzenetek automatikus letöltésével

CSV

A CSV (comma-separated values, azaz vesszővel elválasztott értékek) az XML-hez hasonlóan egy olyan sztenderdizált formátumú információ halmaz, melyet különböző programok be tudnak olvasni, vagy segítségével szoftverek közöt adatokat lehet átadni.

Az XML-lel ellentétben azonban a CSV nem dokumentumokat, hanem inkább adatokat, teljes táblázatokat, vagy akár adatbázisokat definiál. Sokszor excel fájl helyett használják, mivel sokkal szélesebb körben felhasználható, mint az XLS fájlformátum.

A CSV fájlokat meg tudod nyitni Microsoft Excel programmal, vagy ennek valamelyik alternatívájával (pl. Libre Office). Míg azonban az Excelben a maximális sorok száma véges, egy CSV fájlban tetszőlegesen nagy mennyiségű adat is tárolható. Ezért szokták alkalmazni többek között nagyobb adatbázisok adatainak felhasználása során is.

Kliens program

Kliens programnak nevezzük azokat a szoftvereket, amik a te számítógépeden futnak, de egy központi szerverhez kapcsolódnak. Ez a szerver lehet cégen belül, de lehet interneten elérhető számítógép is.

Felhő szolgáltatás vagy tárhely

Az internet világában felhőnek hívjuk az olyan távoli szerverek hálózatát, melyek helye ismeretlen, de kommunikálnak egymással, és ha valamelyik elromlik, akkor azt a többi helyettesíti. Manapság már teljesen biztonságos felhőben tárolni az adatainkat.

Digitalizálás

Amikor egy papír alapú dokumentumot beszkennelsz, és abból digitális fálj keletkezik, esetleg a papíron lévő információk, számok még be is kerülnek egy programba, na az a digitalizálás.

A fentiekre találsz pár remek példát a könyvelői digitalizációról, automatizációról szóló cikkünkben.

Segítség az elfoglalt könyvelőknek

cégkapus és ügyfélkapus üzenetek letöltése

üzenettípusonként beállítható nyomtatásra, vagy letöltésre

időzíthető letöltés

adószámlák lekérdezése

riasztás a kényes üzenetekről

... és mindezt teljesen AUTOMATIKUSAN! Próbáld ki most 2 hétig ingyen!